5 tips naar meer adem-ruimte

Honden houden van samen zijn met hun sociale groep. Binnen dat samen zijn hebben ze ook nood aan hun eigen privacy. Persoonlijke privacy betekent tijd en ruimte om zichzelf te kunnen ZIJN zonder beïnvloeding of inmenging van de sociale groep. Het is een basisbehoefte.

Slapen, rusten, eten, plassen, al dan niet aangeraakt worden, wandelen, bewegen, snuffelen en afstand nemen van gevaar of toenadering zoeken tot iets leuks, zijn slechts enkele voorbeelden waarin je hond behoefte heeft aan keuzevrijheid en privacy.

Doordat opvoeding en omgang met honden zich nog sterk focust op gedragscontrole, vergeet men de hond achter de hond die ook het recht heeft om over zichzelf te beschikken, waardoor we vaak onbewust zijn privacy schaden.

En hond die te veel gedicteerd wordt in wat hij wel of niet mag doen, kan geen uiting geven aan wie hij werkelijk is, niet als hond en niet als individu. Dit leidt tot stress- en frustratiegedrag, waardoor de interactie met jou herleid wordt tot een getrek en geduw, weerstand en conflict. Heel wat gedragsproblemen komen voort uit deze escalatie.

Hoe close zit jij op zijn vel?

Om na te gaan of je je hond te veel wil sturen in wat hij doet, kan je aan de hand van de volgende voorbeelden bepalen of je hond te weinig personal space krijgt om zichzelf te zijn.

Herken je de volgende menselijke reacties bij jezelf of bij de andere gezinsleden?

– Je hebt de neiging om je hond constant bij te sturen en te corrigeren als hij iets zelfstandig onderneemt.
‘Nee, foei, af’ behoren dan ook tot je dagelijkse vocabulaire.
– Je hebt de neiging om je hond zijn gedrag te controleren met commando’s, zoals ‘zit’, ‘liggen’, ‘af’, ‘naast’, ‘los’ …
– Je hond oefent een magnetische kracht uit op je kinderen als hij slaapt en wordt telkens gestoord.
– Je wil niet dat je hond in de tuin graaft, op je spullen kauwt, … maar je voorziet geen alternatief.
– Je hond mag niet vrij kiezen waar hij gaat liggen of slapen en of hij dat doet in de nabijheid van zijn gezin of apart.
– Je hond wordt dagelijks meerdere uren in een gesloten bench geplaatst.
– Je hond moet ‘volgen’ tijdens zijn dagelijkse wandeling aan de korte lijn en krijgt geen tot weinig snuffeltijd.
– Je hond wil niet aangeraakt worden. Je hebt het niet door en blijft dooraaien of je vindt dat de hond niet flauw moet doen en gewoon moet ‘luisteren’.
– Je hebt gehoord dat de hond moet tolereren dat jij met je hand in zijn bord zit of kluiven afpakt. Dat doe je dan ook.
– Je hond gromt naar een vreemde die hem wil betasten. Je veroordeelt je hond en je wil hem duidelijk maken dat #metoo niet voor honden geldt.
– enz. …

Grenzen zijn nodig, gedragscontrole soms ook, vooral als het draait om veiligheid. Het is de mate waarin je dit doet, hoe je dit doet, wanneer je het doet en of je alternatieven biedt, die bepalend is of je hond zich geleefd voelt of niet.

Activiteiten-samen-met-je-hond-bij-je-thuis

Een gezin waar een tekort aan privacy is, kenmerkt zich door te weinig rekening te houden met de mening, emoties en behoeften van de hond. De hond krijgt te weinig fysieke, mentale en emotionele ruimte om te kunnen zijn wie hij is. Concreet betekent dit dat zijn vraag naar privacy wordt genegeerd of bestraft en/of zijn gedrag vooral onder controle wordt gezet.

Er zijn hondenvrienden die nog steeds denken, dat je alles voor een hond moet bepalen, omdat hij anders boven je hoofd uitgroeit en de baas wordt. Om dat te voorkomen gaat men alles naar zijn hand willen zetten en niet naar de hond.
Sommige mensen zijn dan weer te overbezorgd voor het welzijn van de hond en gaan hondse gedragingen te sterk aan banden leggen om te voorkomen dat de hond iets overkomt. Zij denken vaak in rampen.

Beide reacties kenmerken zich door irreële angst. De eerste vreest dat hem iets gaat overkomen, de ander vreest dat de hond iets gaat overkomen. Door hiernaar te leven ga je voorbij aan de hond en aan wat er in het moment écht nodig is. 

De gevolgen voor de hond

Wanneer je je hond te veel wil controleren en te weinig gehoor geeft aan zijn behoeften en grenzen, komt de hond in de problemen om gelukkig door het leven te gaan. Deze honden ervaren druk en voelen zich verstikt. Dit geeft stress. De stress uit zich in nerveus, druk, onzeker, angstig, prikkelbaar, impulsief, opstandig, depressief en/of gefrustreerd gedrag. Hoe de hond een tekort aan privacy uit, hangt o.a. af van zijn persoonlijkheid, het aanwezige stresslevel en eerdere ervaringen.

Slow-walk-met-je-hond-tijdens-corona

Balans tussen afstand en nabijheid

Het is aan ons om op zoek te gaan naar een gezonde balans tussen afstand en nabijheid met oog voor de autonomie van de hond binnen een veilig kader van gezonde grenzen. Dus …

Hoe is het met de persoonlijke privacy van jouw hond gesteld? Krijgt hij voldoende ruimte om zichzelf te zijn, zonder constante inmenging van de gezinsleden? Hoe uit jouw hond dat hij onvoldoende adem-ruimte krijgt? En hoe neem jij zijn gedrag op? Als storend, vervelend, ongewenst, persoonlijk? 

Maak je geen zorgen, de hond zijn gedrag kan je als vervelend ervaren, maar eigenlijk is het van levensbelang dat hij zijn behoeften uit. Lees meer in deze blog over ongewenst gedrag.

Post je antwoorden en hersenspinsels gerust in de reacties! 

Hoe geef je je hond meer adem-ruimte?

Je geeft je hond meer adem-ruimte door:

– rekening te houden met zijn personal space en eigen grenzen
– meer keuzevrijheid te bieden
– meer bewegingsruimte te geven
– ruimte te geven aan zijn natuurlijk hondengedrag en alternatieven te bieden waar nodig
– zijn basisbehoeften te waarborgen

Laten we inzetten op constructief sociaal verbinden waar iedereen aan bod komt i.p.v. éénzijdige controle met de volgende suggesties.

Op het goede spoor met deze 5 tips

Ik hoop je met deze tips aan te moedigen om controle los te durven laten waar het kan en in vol vertrouwen te staan naar je hond en jezelf.

  1. Vervang het wijzende vingertje door goed management!

Heb je de neiging je hond in alles wat hij doet te corrigeren? Betrap je je er zelf op dat je meer ‘nee’ zegt dan ‘ja’?
Dan zit je wellicht te nauw op zijn vel én manage je je situatie te weinig.

Constante inmenging maakt je hond knetter. Boei jezelf niet nodeloos op:

– Ga na of datgene waar je je druk in maakt écht van wezenlijk belang is.
– Ga na welke aanpassingen je kan doen om te voorkomen dat hij dát doet wat je écht niet wil.

Wat wil je hond je vertellen?

– Zoek uit welke behoefte hij communiceert m.a.w. zoek de behoefte achter het gedrag.
– Bied alternatieven om tegemoet te komen aan deze behoefte.

Goed management en alternatieven aanreiken, brengen rust. Trainen kan later nog of via mijn online hulp.

  1. Dodo is een no go!

Een hond heeft zijn rust nodig. Rusten doet hij het liefst in de nabijheid van zijn sociale groep.  Naargelang zijn behoefte vergroot hij de afstand of trekt hij zich terug in een andere kamer.

Je hond geeft aan welke plaats hij verkiest.  Laat de keuze zo veel mogelijk bij hem!

Daar waar de hond rust, ga je niet druk liggen voorbij hossen of lawaai maken.  Zijn rust en slaap zijn belangrijk om het lontje lang te houden.

Als je hond het fijn vindt om zacht geaaid te worden terwijl hij soest, mag je hem uiteraard aanraken.

Om dit goed in te schatten, verdiep je je best in kalmerende en conflict-vermijdende signalen, waarmee de hond zijn privacy wensen communiceert.

Als de hond slaapt, aai je beter niet, want daar kan hij van schrikken.

  1. Laat je hond in zijn speurbubbel!

Zoekspelletjes met je hond zijn super om de tijd kwalitatief door te komen.  Zoekspel maakt oa. mentaal moe.
Let er wel op dat je hond in stilte kan zoeken.  Supporter in het begin van het spel, maar laat hem daarna in zijn eigen bubbel.

  1. Het hondenlijf is van de hond.

Een zachte massage, TTouch, aaien? Top! Zolang het in dialoog met de hond gebeurt.

Het blijft de keuze van de hond om in te gaan op je uitnodiging of niet.  Hij bepaalt wie er aan zijn lijf komt, waar hij wordt aangeraakt en hoe.

Hoe moet dat dan bij de dierenarts?  Dat is weer een blog apart. Maar wil je leren wat je communiceert met je aanraking, de feedback van je hond juist begrijpen, zijn grenzen respecteren en vertrouwen opbouwen met bewust aanraken? Dan is mijn online cursus Slow Touch zeker iets voor jou.

  1. Wandel van S naar L naar O naar W …

… En niet van A naar B. De hond heeft niets aan zijn wandeling als hij alleen maar moet volgen en amper de tijd krijgt om te snuffelen.

Wandel trager en geef hem bewust veel snuffeltijd. Geur ligt niet in een lijn van A naar B, maar kriskras. Laat hem de snuffelrichting bepalen!

Berg je korte lijntje op en wandel vrij of aan een lange lijn van 5 meter op een plaats waar het groen, rustig, veilig en toegelaten is.

Kortom, do the Slow Walk!

Dit lijstje is lang niet volledig!  Maak voor jezelf de denkoefening hoe je de privacy van jouw hond meer kan waarborgen, zowel binnenshuis als buiten.

Privacy communiceren

Tot slot …

Honden communiceren hun nood aan privacy in eerste instantie met subtiele kalmerende signalen. Naarmate de stress toeneemt zie je ook meer stresssignalen en afstandvergrotende signalen opduiken.

Als je zijn taal begrijpt en aux serieux neemt:

– kan je je handelen afstemmen op zijn specifieke noden van afstand en nabijheid
– voelt de hond zich begrepen voor interne rust en vertrouwen zorgt
– komt het niet tot escalatie van conflict en incidenten
– krijg je een veel betere band en ontdek je wat je hond je nog meer te vertellen heeft

Ik zet je alvast op weg met de online minicursus ‘Stress- en kalmerende signalen bij je hond herkennen’, met het 3 maanden traject ‘Transformeer het samenleven met je hond’ of met de cursus Slow Touch ‘Bewust aanraken en ontspannen met Ttouch.

Ik zie je weer bij de volgende blog,

Audrey

Met interesse gelezen? Dank u om te delen!

[TheChamp-Sharing]

Wil jij graag op de hoogte blijven van mijn nieuwe blogs? Laat dan hier je emailadres achter

[mailpoet_form id=”2″]

0 Comments

Submit a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *