Slow Walk

Bewust wandelen met Slow Walk

Slow Walk staat voor bewust trager wandelen in dialoog & verbinding met je hond.  De korte lijn wordt ingeruild voor een lange lijn.  Vrij bewegen, snuffeltijd, een zachte lijnhantering, lijncommunicatie en afstemming zorgen voor een stressvrije wandeling.

Vrij bewegen & snuffelen zijn een basisbehoefte

Vrijheid van beweging is een basisbehoefte voor ieder levend wezen, ook voor je hond.  Altijd vrije loop zonder lijn is ideaal, maar in onze omgeving? Een utopie.  En niet iedere hond kan los lopen om heel uiteenlopende redenen.

Snuffelen is meer dan een mentale uitlaatklep voor je hond.  Snuffelen is typisch hond en een basisbehoefte.  Als je wereld zichtbaar wordt door geuren, dan veroorzaakt niet (uit)snuffelen een hoop stress. 

Geuren geven informatie over de omgeving.  Ze vertellen meer dan alleen maar wie er gepasseerd is. Uit geuren bepaalt je hond of hij veilig is. Niet (uit)snuffelen betekent dat hij zijn omgeving niet kan inschatten. Zo verliest je hond invloed en controle, en voelt hij zich sowieso niet veilig. 

Als alles voor je wordt bepaald

Als er weinig ruimte is voor wat jij wil en je gaan en staan wordt voor het merendeel bepaald, hoe zou jij je dan voelen? Gestrest, gefrustreerd, onzeker?

Voor je hond is dat niet anders.  Beperkte bewegingsvrijheid en snuffeltijd creëren onnodige spanning, onzekerheid en frustratie.  Meestal uit zich dit in trekken aan de lijn, zenuwachtig, onzeker of alert gedrag.  Je hond sluit zich af en gaat uit connectie.

Maximale keuzevrijheid op wandeling? Hoe ziet dat er uit

Door een ‘lange lijn’ wandeling en een zachte lijnhantering, waarbij je je hond ook laat kiezen waar hij wandelt en snuffelt, geef je hem de ruimte om zijn natuurlijk gedrag te uiten en voorzie je in zijn basisbehoefte. 

Een natuurlijke omgeving (park, bos, wei, rustig groen pleintje) leent zich hiervoor het meest.  De natuur brengt rust door de vermindering van storende prikkels en is een veilige plek om je hond zijn gang te laten gaan.

Dat ziet er helemaal anders uit dan een wandeling van punt A naar punt B, waarbij uitsnuffelen en zigzaggen, moeten wijken voor ‘snelwandelen in vogelvlucht’.

Geraken we dan ooit nog thuis?

Een veel gestelde vraag.  Je hond keuzevrijheid geven en de controle met hem delen, houdt niet in dat je hem niet meer kan vertellen of iets even niet kan of eindigt.

Slow Walk is iets van samen.  Dit wil ik, wat wil jij?  Dat houdt in dat er een balans is tussen ruimte en grenzen geven aan elkaar.

Hoe je je hond grenzen aangeeft, zonder zijn eigenwaarde aan te tasten, leer je tijdens een sessie Slow Walk.  Zo geraak je altijd weer thuis voor het donker, zonder te hoeven sleuren aan je hond.

Stressvrij wandelen met Slow Walk

Slow Walk Slow Living Animals

Geschikte wandelmaterialen

Stressvrij wandelen begint bij geschikte wandelmaterialen. Geschikte wandelmaterialen zijn pijnvrij en goed passend, afgestemd op het individu.
Ze zorgen ervoor dat je hond:

 • niet belemmerd wordt in zijn natuurlijke motoriek
 • zijn fysieke balans behoudt
 • vrij kan bewegen
 • vrij kan snuffelen
 • geen fysieke schade oploopt aan oa. nek, rug, slagaders, schildklier, …
 • samen met jou veilig en stressvrij kunnen wandelen

Een goed aanpassend tuigje en een zachte lange lijn van 5 meter vormen de basis.  Tijdens een sessie Slow Walk bekijken we welke materialen voor je hond geschikt én veilig zijn.

Sommige honden kunnen echt geen doorsnee tuigje verdragen, wringen zich eruit of ontwikkelen te veel kracht.  Dan zoeken we naar een gepast alternatief.
Voor alles bestaat een diervriendelijke oplossing!

Bewust communiceren aan de lijn

Wist je dat je via de lijn heel goed kan leren communiceren met je hond? En dat zachte lijnsignalen je boodschap veel beter over brengen dan harde signalen?

Tijdens een sessie Slow Walk word je je bewust van de impact van de lijn op je hond, door zelf verschillende signalen te ervaren.

Je leert daarnaast ook:

 • Lijnhanteringen -en vaardigheden, zodat je op een veilige manier kan wandelen en niet in de knoop hoeft te draaien
 • Zachte lijnsignalen, zodat jij je verstaanbaar kan maken aan je hond via zachte signalen
 • Lijncommunicatie via Slow Talk en beweging
 • De kracht van je eigen balans ontdekken, mentaal & fysiek
 • De feedback van je hond op jouw signalen begrijpen, zodat je je communicatie kan bijsturen waar nodig
 • Samenwerken op wandeling, vanuit verbondenheid en in dialoog.

Zo voorkom je heel wat miscommunicatie en ergernis bij jou en je hond.

Slow Walk doet wat met je

Het doet wat met je hond

Slow Walk biedt je hond mentale en fysieke uitdaging, zonder hem mentaal en fysiek te overbelasten.  Slow Walk stimuleert mentale en lichamelijke ontspanning, alsook lichaamsbewustzijn.

Met Slow Walk geef je je hond zijn keuzevrijheid, vrijheid van bewegen & snuffelen, en invloed & controle op zijn omgeving terug.

Gezien en gehoord worden in wie je van nature bent, gewoon hond mogen zijn, doet in alle eenvoud wonderen.

Slow Walk zet wat in beweging

Samen werk je aan:

 • innerlijke rust en ontspanning
 • basisveiligheidsgevoel
 • evenwichtig innerlijk en uiterlijk gedrag
 • zelfvertrouwen, zelfbeheersing
 • focus en concentratie
 • angst, pijn -en stressvermindering
 • balans en coördinatie
 • het behoudt van een gezond lichaam en bewegingsapparaat
 • een fijne wisselwerking aan de lijn
 • jullie vertrouwensband

Het doet wat met jou

Vertragen op wandeling maakt je bewust van wat je aan het doen bent.  Slow Walk geeft je de keuze om te onthaasten en over te stappen naar de rust in connectie met de natuur, je hond, jezelf.

Je hond zien genieten van zijn dagelijkse portie geuren, de keuzes die hij maakt, zijn interesses.  Samen genieten van de kleine dingen, geeft ook jou meer vrijheid.

Op Slow Walk leer je anders kijken naar je hond.  Hem zien zoals hij werkelijk is en begrijpen wat hij je vertelt, schept vertrouwen.  Wanneer je hond steun vraagt, ga je het gezien hebben en kan je er voor hem zijn.

Tijdens Slow Walk kom je jezelf tegen.  Je wordt bewuster van jezelf in het contact met je hond.  Een spiegelmoment leidt tot meer zelfinzicht en persoonlijke groei.  Dus ja, Slow Walk doet ook wat met jou.

Het doet wat met jullie

Doordat jij je hond zijn keuzevrijheid geeft, lijnbekwaam bent en bewust communiceert, wandel je stressvrij en zonder wederzijds trekken.

Slow Walk brengt jullie via inleving, dialoog en samenwerking dichter bij elkaar.  Door de versterkte band, staan jullie als team sterker in de buitenwereld.  Vanuit verbondenheid wordt het nog meer genieten van elkaar tijdens jullie dagelijkse wandelingen. 

Veiligheid eerst

Lange lijnwandelingen vervangen korte lijnwandelingen en niet de vrije loop wandelingen, tenzij de veiligheid van je hond of andere mensen en dieren in het gevaar komt.  Veiligheid waarborgen, daar ben jij als mens verantwoordelijk voor, niet je hond. 
Daar waar je een korte lijn nodig hebt, hou je je lange lijn gewoon korter.

Persoonlijke ervaringen met Slow Walk

Toen ik voor het eerst hoorde dat ik een lange lijn moest gaan gebruiken, zag ik dat helemaal niet zitten. Ik had een uitvallende hond en vreesde dat het met een lange lijn alleen maar erger zou worden en dat ik haar niet meer onder controle zou kunnen houden. Niets was echter minder waar. Ze kreeg meer ruimte en kon ook zelf aangeven waar ze behoefte aan had. Het is wat aanpassen en vergt wat gewenning en handigheid maar wij willen niet anders meer en wandelen nu altijd met de lange lijn. Het trekken is door de lange lijn ook helemaal verdwenen, omdat ze nu veel meer ruimte krijgt om te snuffelen en zo aan haar natuurlijke behoefte te voldoen.

Brenda R.

Tito is een hond die zeer gevoelig is aan overprikkeling. Wanneer we gaan wandelen is het voor hem moeilijk om rustig te snuffelen en zijn omgeving zo ontspannen te ontdekken. Door systematisch te beginnen werken met de lange lijn in combinatie met verschillende oefeningen zijn we er in geslaagd om zijn aandacht te verleggen zodat hij minder gevoelig is voor prikkels en zich meer kan ontspannen, waardoor we nu veel rustigere wandelingen kunnen maken.

Ineke & Thomas L.

Sessie Slow Walk

Voor wie?

Alle honden komen in aanmerking voor Slow Walk, ongeacht leeftijd, ras en (dis)balans.

De totaalprijs van de eerste sessie bedraagt 100€.

Inbegrepen zijn:

 • Een sessie = 90 min.
 • Bespreking wandelmaterialen
 • Lijncommunicatie in theorie
 • Bewust wandelen als team: observatie, spiegelmoment en terugkoppeling
 • Lijncommunicatie -en vaardigheden oefenen op elkaar
 • Lijncommunicatie -en vaardigheden oefenen met de hond

Meerdere vervolgsessies zijn mogelijk.

Waar vinden de sessie plaats?

 • Op onze outdoor locatie te Rumst

Vervolgsessie Slow Walk

De totaalprijs van een vervolgsessie bedraagt 50€.

 • Een sessie = 60 min.
 • Bewust wandelen als team: observatie, spiegelmoment en terugkoppeling
 • Bestaande lijncommunicatie -en vaardigheden verfijnen
 • Nieuwe lijnvaardigheden oefenen op elkaar en met de hond

 

Begeleiding in dialoog & verbinding met je dier

Ik leer je mijn Animal Skills en ondersteun het groeiproces, zodat jullie in dialoog & verbinding samen verder kunnen!

Bach Bloesemtherapie Dieren Slow Living Animals

Bach Bloesemtherapie

Emotionele balans voor je dier met de Bach Bloesem Remedies van Dr. Bach

Aromatherapie Dieren Slow Living Animals

Psycho Aromass

Psycho Aromatherapie voor je dier op basis van de zelfselectiemethode

Slow touch Slow Living Animals

Slow Touch

Bewust aanraken en ontspannen met Ttouch voor je dier

Slow Motion Slow Living Animals

Slow Motion

Bewust traag bewegen en vrij snuffelen via een parcours

Slow Walk Slow Living Animals

Slow Walk

Bewust trager wandelen en vrij snuffelen in de natuur

Dierencommunicatie Slow Living Animals

Slow Talk & dierentolk

Contact maken met wat er in het binnenste van je dier leeft

Steun mijn dierendoelen

Met de aankoop van mijn online cursussen steun je
Animal Skill Sharing

Blogs & Vlogs

Mens in Balans

Blogs en vlogs gericht op het welzijn van de mens

Dier in Balans

Blogs en vlogs gericht op het welzijn van dieren

Animal Skill Sharing

Blogs en vlogs over Slow travel en mijn dierendoelen