Bach Bloesemtherapie dieren

Emotionele balans met de Bach Bloesem Remedies

Dier in balans

Een dier dat emotioneel, mentaal en fysiek in balans is, voelt zich veilig en reageert rustig op zijn omgeving met een gezonde portie moed, weerbaarheid en zelfvertrouwen.

Hij geniet van het leven, eet goed, drinkt goed, slaapt goed, … Wordt hij geconfronteerd met een moeilijke situatie, dan heeft hij voldoende veerkracht om te herstellen en te ontspannen.

Symptomen van disbalans

Maar heel wat dieren herstellen niet zo goed van voorvallen uit het verleden of kunnen niet om met de stressbronnen van onze ‘moderne’ samenleving.

Dieren komen met veel onnatuurlijke, soms wrede zaken in aanraking. Ieder dier, hoe krachtig het ook is, kan op een punt komen dat hij het (l)even niet meer aan kan.

We zijn er ons echter niet altijd van bewust waar het dier emotioneel uit balans gaat en hoe hij zijn ongemak (soms heel subtiel) communiceert.

Angstig en reactief gedrag, maar ook druk gedrag en andere stressgerelateerde gedragingen zoals bv. overmatig blaffen, onzindelijkheid, dwangmatig gedrag, depressie, automutilatie en vernielzucht zijn heel zichtbare symptomen van disbalans.

Wanneer een dier laat zien dat hij zich niet gelukkig voelt, dan wil hij daar een oplossing voor. Aan ons om zijn signalen te leren begrijpen en te steunen. De Bach Bloesem Remedies kunnen hierbij helpen. Want daar waar je dier emotioneel uit balans gaat, sturen de Bachs bij. Dat doen ze door emotionele lagen op te kuisen.

Bachs kuisen emotionele lagen op

Grote en kleine voorvallen uit het verleden laten soms hun sporen na, waardoor
onverwerkte emoties zich opstapelen tot emotionele lagen, ook wel eens innerlijke blokkades genoemd.

Ook acute stresssituaties zoals een ongeval, een operatie, een bijtincident, overlijden, een nieuwe leefomgeving, … kunnen een emotionele impact hebben. Als je dier de gepaste ondersteuning niet krijgt, zinderen de gevolgen soms lang na.

Het dier geraakt geleidelijk het contact kwijt met zichzelf en met zijn positieve kwaliteiten om gezond en gelukkig te functioneren.

Om te voorkomen dat je dier meer en meer uit balans gaat en in een chronische stresstoestand belandt, is het belangrijk om emo lagen tijdig op te kuisen.

Emotionele ballast afschudden, helpt je dier te ontspannen en brengt zijn gevoel van basisveiligheid, kalmte, moed en (zelf)vertrouwen terug.

Met het Bach systeem van Dr. Edward Bach hebben we de keuze uit 38 remedies om tot een goede combinatie te komen, afgestemd op je dier.

Werking en selectie van de Bachs

Hoe werken de remedies

De gepaste remedies kuisen laag na laag emoties op, waardoor de positieve kwaliteiten die in je dier aanwezig zijn weer ruimte krijgen. Als het dier de mogelijkheid krijgt om zijn verleden te verwerken, worden zijn bestaande kwaliteiten geactiveerd, waardoor hij zelf tot een gedragsverandering kan komen. Deze gedragsverandering is een gevolg van een natuurlijk herstel en waarborgt het welzijn van het dier, en niet noodzakelijk (al) onze verwachtingen.

Na 2 tot 3 weken begin je verandering te merken. Afhankelijk van de mate van disbalans kan de opkuis al sneller zichtbaar worden.

Bachs werken curatief en preventief. Ze herstellen en behouden emotionele balans, en voorkomen disbalans.

Hoe selecteer je de remedies bij dieren

Bach Bloesems selecteer je op basis van de verstorende gemoedstoestand, de negatieve stemming of de emotie die het dier vertoont tijdens moeilijke momenten of als reactie op ziekte. Tegelijk stem je de remedies af op zijn persoonlijkheid. Want net zoals de mens, is ieder dier anders en gaat hij op zijn unieke manier uit balans.

Kiezen op basis van zelfselectie

Sommige dieren geven er de voorkeur aan hun Bach Bloesems zelf te kiezen en daar krijgen ze van mij alle ruimte toe binnen mijn consult.

Zelf een flesje Bachs samenstellen voor je dier

Voor het samenstellen van een flesje houden we dezelfde richtlijnen aan als die voor de mens. De werkwijze vindt je hier.

De voordelen van Bachs

De remedies zijn geschikt voor alle diersoorten, ongeacht grootte en leefomstandigheden.  Hond, kat, paard, maar ook vogels en knaagdieren kunnen bij mij terecht voor een flesje.  Staat je dier niet in het rijtje?  Neem dan gerust even contact met me op.

Ze kunnen ingezet worden bij de volgende verstorende gemoedstoestanden:

 • onzekerheid, timiditeit, weinig zelfvertrouwen
 • regelrechte paniek die zich uit in vluchtgedrag, freeze of uithalen
 • hulpeloosheid, angst voor nieuwe dingen, angst om iets nieuws te leren of fouten te maken
 • angst voor dagelijkse zaken bv. mensen, honden, geluid, voorwerpen, bezoek bij de dierenarts, alleen zijn/verlaten te worden …
 • onbenoembare angsten, constant alert op mogelijks aankomend gevaar
 • bij angstige overbezorgdheid over het welzijn van anderen en overbeschermen van de kroost
 • vanuit angst de zelfbeheersing verliezen (angstagressie)
 • gespannen overenthousiasme, overdreven vasthoudendheid, overactief gedrag, eigen grenzen van vermoeidheid niet voelen
 • concentratieproblemen
 • de emotionele gevolgen van trauma bv. na bijtincident, ongeval, mishandeling, abrupte scheiding van gezin …
 • rouwen na verlies van een dierbare
 • neerslachtigheid en depressie
 • apathie
 • dwangmatige gedachten en gedragingen
 • jaloezie
 • overdreven bezitterigheid
 • overdreven aandacht vragen
 • vermoeidheid na ziekte, operatie, chronische stresstoestand

Bachs worden ook toegediend bij veranderingen in het leven van je dier.  Bachs helpen je dier bij het vlot doorlopen van de verschillende ontwikkelingsfasen en bij het aanpassen aan nieuwe leefomstandigheden. Denk maar aan de pup, het kitten, de adoptiehond/kat in zijn nieuwe gezin, asielopname, het paard dat verandert van begeleider, ter ondersteuning van de socialisatie, op wedstrijd …

Bach Bloesem Remedies hebben de volgende positieve gevolgen:

 • de innerlijke belevingswereld van je dier wordt in balans gebracht
 • je dier leidt een gezonder emotioneel leven
 • hij komt terug in contact met zijn kwaliteiten: vertrouwen, zelfcontrole, moed, veerkracht, weerbaarheid …
 • het uiterlijk gedrag verandert: hij reageert met meer rust en ratio op zijn omgeving en op omstandigheden
 • hij komt zelf tot een constructieve gedragsverandering op zijn tempo

Kortom het brengt de persoonlijkheid in balans, waardoor het dier zich op een gezonde manier kan ontwikkelen of weer zichzelf wordt.

Bachs en ziekte

Emotionele balans draagt er toe bij dat je dier fysiek gezond blijft. Ziekte krijgt dus minder kans om zich te ontwikkelen.
Bij ziekte of pijn sturen de Bachs de emotionele reactie op de fysieke klachten bij, waardoor het dier al zijn energie kan richten naar zijn fysiek herstel.

De mogelijkheden van de Bach Bloesem Remedies zijn eindeloos.  Vraag je je af of de Bachs iets voor jullie kunnen betekenen?  Stuur me gerust een mailtje. 

Bachs werken complementair

De voordelen van de complementaire werking van de Bachs

Door hun complementaire werking zijn de Bachs goed en veilig te combineren met klassieke medicatie of andere natuurlijke middelen.  Ter ondersteuning van andere therapievormen,  kunnen ze ook mooi werk leveren. 

Als dierengedragstherapeut kan je de Bachs integreren in je therapieplan om bv. het basisveiligheidsgevoel te herstellen en emoties te kalmeren.  Daarnaast wordt het dier ontvankelijker voor je therapie doordat het in een open leertoestand komt.

De Bachs kan je ook mooi combineren met Psycho Aromass.

Bach Bloesems hebben niet de bedoeling om medicatie te vervangen, noch dierenartsen, dierengedragstherapeuten, osteopaten, … Een samenwerking is steeds mogelijk.

Bach Bloesem Remedies vervangen geen basisbehoeften of de mogelijkheid tot het stellen van natuurlijk gedrag

Het dier voorzien in zijn basisbehoeften en een uitlaatklep bieden voor het stellen van natuurlijk gedrag vormen de basis voor een gezond evenwicht.  Een goed stressmanagement en op ontspannen voet leven met jou, horen daar natuurlijk ook bij.

Bachs kunnen op een zachte manier super mooi werk verrichten, maar kunnen de klus niet klaren zonder bovenstaande basisvoorwaarden.  Dan bieden ze hooguit verlichting.

Naast de selectie en de uitleg over de gekozen remedies, sta ik tijdens een Bach consult ook stil bij de basisbehoeften en natuurlijke gedragingen van je dier.  Indien nodig worden bijkomende welzijnsgerichte adviezen geformuleerd. 

Persoonlijke ervaringen met de Bachs

De Bach Bloesems hebben ervoor gezorgd dat onze hond veel makkelijker kan loslaten en tot rust kan komen.

Nathalie V.

Ik ben bij Audrey terecht gekomen omdat ik het gevoel had dat ik geen steun en toeverlaat meer was voor Senna. Senna ging vaak in overleving en vluchtgedrag. Samen rust zoeken was het doel. Hoe mooi het was dat Senna zelf de keuze maakt welke Bach Bloesems haar kunnen ondersteunen.

Senna heeft niet meer dagelijks haar druppeltjes nodig maar in moeilijke situaties komt zij deze nog steeds vragen. 

Nathalie R.

Een jaar of 8 geleden maakte Audrey een flesje Bach Bloesems voor elk van mijn 2 katjes. De ene haar zelfvertrouwen steeg zienderogen. De andere ging van een nerveus rondspringend geweld naar een leuk actief ventje. Vanaf dat moment was ik “verkocht” aan de Bach Bloesems én aan Audrey ;-).

Mieke C.

Mijn kat Molle was zo ontzettend bang van de nieuwe hond dat hij weigerde om nog naar beneden te komen. Audrey heeft voor Molle een Bach Bloesemmix op maat gemaakt en het duurde niet lang voor ik resultaten zag. Molle was minder bang en kreeg ook meer zelfvertrouwen. Na enkele weken kwam hij voorzichtig weer naar beneden. Molle zal nooit beste vriendjes worden met de hond maar door de Bach Bloesems heeft hij toch veel meer moed gekregen.

Ook bij mijn hond Mara zijn Bach Bloesems ingezet. Mara is een buitenlandse adoptiehond met een rugzakje. Door de Bach Bloesems is ze rustiger geworden en veel minder onstuimig naar de kat toe.

Brenda R.

Onze Mini American Shepherd Zenna heeft vanaf zijn 3 maanden Bach Bloesems gekregen. Door de Bach Bloesems leerde Zenna zijn grenzen beter kennen en voelde hij zelf ook beter aan wanneer hij moest rusten.

Joke van O.

Audrey leerde onze Saluki mix, Alfie, een paar maanden na de adoptie kennen. Tijdens de individuele sessies zag ze zijn onzekerheden en gaf simpele maar nuttige tips om hem liefdevol te begeleiden. Daarnaast maakte ze een combinatie van Bach Bloesem druppeltjes, die we een paar keer per dag geven. Het is uiteraard een combinatie van factoren, maar we zien wel het verschil wanneer we de druppeltjes vergeten. Dan is Alfie sneller overprikkeld en reageert hij sneller angstig. We zijn dus erg dankbaar voor de goede raad en het goede aanvoelen van wat Alfie qua combinatie nodig heeft.

Liesje V.G.

Bach Bloesemconsult voor dieren

Voor wie?

Hond, kat, paard, alle andere diersoorten en hun mensen

De totaalprijs van de eerste sessie bedraagt 115€.

Inbegrepen zijn:

 • Een sessie = 90 min.
 • Voorbereidingstijd en feedback op algemene vragenlijst
 • Bespreking basisbehoeften en stressmanagement
 • Bach Bloesems: uitleg over de algemene werking, selectie en info over de gekozen Bachs
 • Recept van de remedie samenstelling
 • Persoonlijk samengesteld Bach Bloesem flesje
 • Telefonische opvolging na 2 weken en (indien mogelijk) nieuwe afstemming van de Bachs = 30 min.

Op basis van de telefonische opvolging wordt besproken of je een nieuw flesje wenst (bij mij af te halen) of een vervolgafspraak.

Waar vindt de sessie plaats?

 • In de praktijk
 • Bij jouw thuis na overleg (+ verplaatsingskosten 0.5€/km)

Vervolgconsult

De totaalprijs van een vervolgsessie bedraagt 75€.

Inbegrepen zijn:

 • Een sessie = 60 min.
 • Bach Bloesems:  evaluatie, bijsturing op basis van de actuele gemoedstoestand
 • Recept van de remedie samenstelling
 • Persoonlijk samengesteld Bach Bloesem flesje
 • Telefonische opvolging na 2 weken en bijsturing van de Bachs = 15 min.

Begeleiding in dialoog & verbinding met je dier

Ik leer je mijn Animal Skills en ondersteun het groeiproces, zodat jullie in dialoog & verbinding samen verder kunnen!

Bach Bloesemtherapie Dieren Slow Living Animals

Bach Bloesemtherapie

Emotionele balans voor je dier met de Bach Bloesem Remedies van Dr. Bach

Aromatherapie Dieren Slow Living Animals

Psycho Aromass

Psycho Aromatherapie voor je dier op basis van de zelfselectiemethode

Slow touch Slow Living Animals

Slow Touch

Bewust aanraken en ontspannen met Ttouch voor je dier

Slow Motion Slow Living Animals

Slow Motion

Bewust traag bewegen en vrij snuffelen via een parcours

Slow Walk Slow Living Animals

Slow Walk

Bewust trager wandelen en vrij snuffelen in de natuur

Dierencommunicatie Slow Living Animals

Slow Talk & dierentolk

Contact maken met wat er in het binnenste van je dier leeft

Steun mijn dierendoelen

Met de aankoop van mijn online cursussen steun je
Animal Skill Sharing

Blogs & Vlogs

Mens in Balans

Blogs en vlogs gericht op het welzijn van de mens

Dier in Balans

Blogs en vlogs gericht op het welzijn van dieren

Animal Skill Sharing

Blogs en vlogs over Slow travel en mijn dierendoelen