Psycho Aromass

Essentiële oliën & hydrolaten voor emotionele balans

Psycho Aromatherapie voor dieren

Psycho Aromatherapie is een alternatieve geneeswijze, gebaseerd op het gebruik van essentïële oliën van kruiden, bloemen en andere plantendelen om het psychisch welbevinden van dieren te bevorderen.

Naast essentiële oliën worden ook hydrolaten ingezet.

Aanbieden op basis van zelfselectie

De enige respectvolle en veilige manier om met essentiële oliën en hydrolaten te werken is op basis van zelfselectie. Het dier kiest zelf zijn olie, de wijze van toepassing en de dosering.

Als ik mag kiezen …

Zelfmedicatie bij dieren

Zelfmedicatie is aangeboren gedrag bij dieren (mensen) en is noodzakelijk voor de overleving van de soort. Het is een basisbehoefte!

Elk dier wil instinctief zijn homeostase behouden, door medicinale planten te detecteren en te selecteren, zodat hun lichaamsfuncties gezond blijven functioneren.

Gedomesticeerde dieren kunnen niet aan zelfmedicatie doen als wij hen geen planten ed. aanbieden om uit te kiezen (of in het geval van onze honden bv. toelaten om uit modderplassen te drinken, te grazen, op boomschors te knabbelen … ).

Dit vormt een bron van frustratie en lijden op emotioneel, mentaal en fysiek gebied.

Onze dieren de mogelijkheid bieden om aan zelfmedicatie te doen op basis van zelfselectie doet vele dierenharten sneller kloppen.

Caroline Ingraham, de grondlegster van de Applied Zoopharmacognosy, heeft een methode ontwikkeld die een antwoord biedt op deze basisbehoefte.

Applied Zoopharmacognosy

Applied Zoopharmacognosy beschrijft het proces dat gedomesticeerde dieren in staat stelt om aan zelfmedicatie te doen door hen oa. kruiden, kleien, mineralen, essentiële oliën en hydrolaten aan te bieden. Het dier kiest wat het nodig heeft.

Animal Psycho Aromatica

Nayana Morag heeft op basis van de inzichten van Caroline APA ontwikkeld. APA staat voor Animal Psycho Aromatica. Zij heeft de inzichten van de 5 elementenleer toegevoegd aan haar methode en selecteert haar oliën op basis van de 5 typen.

Zowel AZ als APA richten zich op het herstel van het fysieke en het emotionele evenwicht.

Psycho Aromass

Psycho Aromass staat voor Psycho Aroma Self Selection Method en richt zich hoofdzakelijk op het bevorderen van het psychische welbevinden van dieren door hen uitsluitend essentiële oliën en hydrolaten aan te bieden. Het is een vorm van Psycho Aromatherapie op basis van zelfselectie.

De methode beschrijft het proces dat dieren in staat stelt om aan psychische zelfhulp te doen door essentiële olie en hydrolaten aan te bieden. Op basis van de reacties op de olie, de mate van (des)interesse, en de communicatiesignalen van het dier stemt de aanbieder zijn handelen af tijdens het zelfhulpproces. Het dier kiest de olie of hydrolaat en leidt het proces. De aanbieder begeleidt.

Psycho Aromass wordt ingezet bij klachten die samenhangen met spanning, trauma, overprikkeling, angst, agressie, obsessief gedrag, concentratie -en slaapproblemen, verlieservaring … De toepassingsmogelijkheden zijn eindeloos.

Mede dankzij de werkzame bestanddelen van de essentiële olie en hydrolaten werkt de methode op het onderbewuste, en brengt het het verstoord zenuwstelsel en de hersenchemie terug in evenwicht.

Innerlijke blokkades en andere emotionele lagen worden laagje per laagje verwerkt. Het dier herwint zijn innerlijke rust, weerbaarheid en vertrouwen om constructief met zichzelf en zijn omgeving om te gaan.

AMRA

Wanneer angst en trauma de overhand nemen, kan er gekozen worden om Psycho Aromass te combineren met AMRA. AMRA is de afkorting van Aroma Memory Reconsolidation for Animals.

De methode combineert de Aroma Freedom Technique met ademwerk en Slow Touch. Het dier wordt met Slow Talk door een 12 stappenproces geloodst.

Sessie Psycho Aromass of AMRA?

Tijdens een sessie Psycho Aromass leer ik je de nodige vaardigheden om je dier thuis zelf te ondersteunen met de oliën en/of hydrolaten. Bij een AMRA sessie begeleid ik je dier doorheen het verwerkingsproces.

Niet ieder dier heeft AMRA nodig. Daarnaast vind AMRA nooit plaats in een eerste sessie. Het dier moet eerst vertrouwd zijn met mij, zijn omgeving en Psycho Aromass. Het geeft zelf aan wanneer het klaar is voor AMRA.

Persoonlijke ervaringen met de Psycho Aromass & AMRA

Een 3 tal jaar geleden kwam ik via mijn gedragstherapeute voor Does, toen een puberende labrador van 2 jaar, bij Audrey terecht.

Does is een hond die zeer lief is, maar hyper in al zijn activiteiten en in heel zijn  doen en laten. Ik moet toegeven dat ik in het begin heel sceptisch stond tegenover essentiële oliën, zeker toen hij het eerste flesje compleet negeerde. Maar er werden meerdere flesjes bovengehaald en Does selecteerde er twee die hij toch wel heel boeiend vond. Hij ging bij het flesje Copaiba steeds liggen. Audrey liet hem snuffelen en hij viel wonder boven wonder in slaap. Ik was met verstomming geslagen.

Het is een lange zoektocht geweest. Does krijgt ook nog medicatie ter ondersteuning, maar de olie is een wondermiddel in acute perioden.

Anne V.

Wanneer Audrey haar oliën en hydrolaten aanbood koos onze hond zelf waar hij nood aan had. Onmiddellijk resulteerde dat in volledige ontspanning: je zag het echt binnenkomen. Wanneer een olie of hydrolaat niet nodig was werd deze ook genegeerd.

Nathalie V.

Zowel de Bach Bloesems als de oliën gebruik ik bijna dagelijks en neem ik, als gedragstherapeut voor katten, ook mee als een heel fijne extra tool tijdens consulten.

Enorm dankbaar dat Audrey me deze extra tools heeft gegeven.

Mieke C.

Mijn eerste kennismaking met aromatherapie was een echte eyeopener. Mijn hond Mara was al een tijdje uit haar doen en gaf een depressieve indruk. Bij ons eerste consult bij Audrey reageerde ze heel hevig op een bepaalde geur. Ze begon te piepen, te janken en leek wel naar iets te zoeken. Ze kwam aandacht vragen net alsof ze iets wou komen vertellen.

Toen ze was “uitverteld” had ik een andere hond. De depressieve indruk was verdwenen en haar ogen blonken weer.

Brenda R.

Tijdens de individuele sessies met mijn geadopteerde hond, Alfie, liet Audrey hem zelf oliën uitkiezen om hem te helpen sneller zijn angst los te laten. De oliën bleken nog iets te heftig voor Alfie, maar dan stelde Audrey hydrolaten voor. De korenbloem geur is al op verschillende momenten een hulp geweest wanneer de stress even moeilijker af te schudden was. Binnen een kwartiertje zien we echt een verschil: hij wordt sneller rustiger. Zo hebben we dit gebruikt op Oudejaarsavond toen er veel vuurwerk in de buurt was of werken in de buurt die hem door het heftige geluid angstig maakten. Het zijn geweldige hulpmiddelen die, in combinatie met geduld en liefde, een goede ondersteuning bieden aan het zenuwstelsel van Alfie (en dat van ons).

Liesje V.G.

Sessie Psycho Aromass

Leer zelf je dier te begeleiden met essentiële oliën en hydrolaten!

Voor wie?

Hond, kat (*), paard, knaagdieren, vogels (*), reptielen (*), alle andere diersoorten.
* = alleen hydrolaten

De totaalprijs van de eerste sessie bedraagt 140€.

Inbegrepen zijn:

 • Een sessie = 90 min.
 • Voorbereiding en feedback op algemene vragenlijst
 • Bespreking basisbehoeften
 • Stressmanagement
 • Uitleg algemene werking van essentiële oliën en hydrolaten
 • Lichaamstaal tijdens het zelfhulpproces leren herkennen en begrijpen
 • Vaardigheden aanleren om het zelfhulpproces te begeleiden
 • Selectie van de oliën en hydrolaten + uitleg over de werking
 • 4 inhalers met essentiële olie (4 maanden bruikbaar) – hydrolaten zijn niet inbegrepen, maar zelf te bestellen
 • Video opvolging via Whats app – 3 filmpjes in de eerste week na de oliesessie
 • Extra tijd wordt verrekend aan het tarief van € 50/uur

Waar vindt de sessie plaats?

 • In de praktijk te Mortsel
 • Bij jouw thuis na overleg (+ verplaatsingskosten 0.5€/km)

Vervolgsessie

De totaalprijs van een vervolgsessie bedraagt 75€.

Inbegrepen zijn:

 • Een sessie = 60 min.
 • Begrip lichaamstaal verder uitdiepen
 • Verdere uitdieping van de vaardigheden
 • Selectie van de oliën en hydrolaten + uitleg over de werking
 • 4 inhalers met essentiële olie (4 maanden bruikbaar)
 • Video opvolging via Whats app – 3 filmpjes in de eerste week na de oliesessie
 • Extra tijd wordt verrekend aan het tarief van € 50/uur

AMRA sessie

Bij een AMRA sessie begeleid ik je dier doorheen het verwerkingsproces!

Voor wie?

Hond, kat *, paard, knaagdieren, vogels *, reptielen *, alle andere diersoorten
* = alleen hydrolaten

Een Amra sessie kost 100€.

Inbegrepen zijn:

 • Een sessie van ongeveer 90 min.
 • Korte uitleg Amra
 • De gebruikte essentiële oliën en hydrolaten
 • Feedback over de uitwisseling met je dier
 • Korte opvolging via Whats app – onderling af te spreken

Een Amra sessie wordt nooit ingepland als eerste sessie, maar indien nodig, in een latere fase van het begeleidingsproces.

Waar vindt de sessie plaats?

 • In de praktijk te Mortsel
 • Bij jouw thuis na overleg (+ verplaatsingskosten 0.5€/km)

Samenwerking

Psycho Aromass en Amra kan goed gecombineerd worden met andere therapieën. Wat nodig is, hangt af van de persoonlijke noden van het dier en van zijn situatie.  Ik werk dan ook graag samen op basis van doorverwijzing.

Wanneer het dier fysieke oliën kiest, dan is dit een indicatie voor een onderliggend fysiek probleem en zal worden doorverwezen naar de dierenarts.  Het inzetten van de oliën ter ondersteuning van deze fysieke klachten kan alleen na bespreking met betreffende arts.

Psycho Aromass heeft niet de bedoeling andere therapieën te vervangen, noch dierenartsen.  Bespreek een mogelijke samenwerking dan ook eerst met je behandelaar of therapeut en vraag hem/haar contact op te nemen om de mogelijkheden en eventuele contra-indicaties van bepaalde essentiële oliën te bespreken. 

Psycho Aromass en Amra zijn 2 ontwikkelde methodieken van eigen bodem en omvatten tal van methodes, inzichten en mijn jarenlange ervaring als therapeut voor mens en dier.  Het is mijn betrachting om ook professionelen hierin te bekwamen.

Interesse? Neem gerust contact met me op. 

Begeleiding in dialoog & verbinding met je dier

Ik leer je mijn Animal Skills en ondersteun het groeiproces, zodat jullie in dialoog & verbinding samen verder kunnen!

Bach Bloesemtherapie Dieren Slow Living Animals

Bach Bloesemtherapie

Emotionele balans voor je dier met de Bach Bloesem Remedies van Dr. Bach

Aromatherapie Dieren Slow Living Animals

Psycho Aromass

Psycho Aromatherapie voor je dier op basis van de zelfselectiemethode

Slow touch Slow Living Animals

Slow Touch

Bewust aanraken en ontspannen met Ttouch voor je dier

Slow Motion Slow Living Animals

Slow Motion

Bewust traag bewegen en vrij snuffelen via een parcours

Slow Walk Slow Living Animals

Slow Walk

Bewust trager wandelen en vrij snuffelen in de natuur

Dierencommunicatie Slow Living Animals

Slow Talk & dierentolk

Contact maken met wat er in het binnenste van je dier leeft

Steun mijn dierendoelen

Met de aankoop van mijn online cursussen steun je
Animal Skill Sharing

Blogs & Vlogs

Mens in Balans

Blogs en vlogs gericht op het welzijn van de mens

Dier in Balans

Blogs en vlogs gericht op het welzijn van dieren

Animal Skill Sharing

Blogs en vlogs over Slow travel en mijn dierendoelen